עלות טעינת רכב חשמלי: המדריך המלא

באופן כללי אני יכול לומר שגם לאחר העלאת מחירי החשמל לקוט"ש, עדיין הרבה יותר משתלם להטעין רכב חשמלי מאשר לתדלק רכב בנזין (יותר מפי 4 יותר משתלם). רוצים לדעת בדיוק כמה עולה להטעין רכב חשמלי?

עלות טעינת רכב חשמלי נמדדת לפי יחידת האנרגיה קוט"ש (קילוואט־שעה: kWh) כאשר התעריף הביתי בישראל הוא 62.50 אגורות לכל קוט"ש. רכב חשמלי משפחתי נוסע בממוצע 6 קילומטר לכל קוט"ש, משמע שהעלות הממוצעת של טעינה ביתית לרכב חשמלי היא 10.5 אגורות לקילומטר.

מחשבון טעינת רכב חשמלי

הכנו בשבילכם מחשבון כדאיות רכב חשמלי כדי שתוכלו לראות מהי צריכת חשמל של רכב חשמלי, וכמה בדיוק תוכלו לחסוך במעבר לרכב חשמלי מרכב בנזין. זהו מחשבון רכב חשמלי המתבסס על תעריף החשמל הביתי של 62.50 אג' לקוט"ש, לעומת רכב בנזין עם צריכת דלק של 12.8 קילומטר לליטר ועלות ממוצעת של 6.94 ש"ח לליטר.

חיסכון שנתי: ₪{{Number(savingPrice).toLocaleString()}}
טעינת חשמל
₪{{Number(electricCost).toLocaleString()}}
תדלוק בנזין
₪{{Number(fuelCost).toLocaleString()}}
ק״מ שנתי {{Number(slider).toLocaleString()}}

מחיר טעינת רכב חשמלי בעמדה ביתית

כאשר מבררים עלות טעינה לרכב חשמלי, לרוב הכוונה היא לטעינה ביתית. משום שיותר מ- 80% מכמות הטעינה של רכב חשמלי מתבצעת בבית או בבניין מגורים משותף. טעינה ביתית זו הטעינה הזולה והמשתלמת ביותר, כמו כן היא גם נוחה מאוד משום שניתן לטעון את הרכב במהלך הלילה בזמן שאתם ישנים.

בעלי רכבים חשמליים לרוב משתמשים אך ורק בטעינה ביתית, למעט מקרים יוצאי דופן של טיולים ארוכים או כאשר נתקעים ללא בטריה וצריכים לבצע טעינה מהירה.

שמעת על עמדת הטעינה שמשגעת את המדינה?!
לחצו כאן לפרטים נוספים!
YouTube video

כמה עולה להטעין רכב חשמלי בבית

אם נהיה שמרניים ונלך לפי כלל האצבע שרכב חשמלי בגודל סטנדרטי (משפחתי או קומפקטי) נוסע בין 5 ל- 6.5 קילומטר לכל 1 קוט"ש. אז כדי לחשב כמה קוט"ש הרכב החשמלי שלכם צורך, חלקו את מספר הקילומטראז' הממוצע שלכם ב- 5.5 (זו הצריכה המשוערת של הרכב שלכם).

לאחר מכן כדי להבין כמה זה עולה לנו, הכפילו את מספר הקוט"ש שיצא לכם ב- 53.80 (שזו העלות באגורות ל- 1 קוט"ש בזמן כתיבת המאמר ולפי התעריף של חברת החשמל קחו בחשבון שהמחיר יכול להשתנות עם הזמן) ואז תחלקו את התוצאה ב- 100 (כדי לקבל את הכמות בשקלים במקום באגורות). התוצאה שקיבלתם זו העלות הממוצעת של טעינת הרכב החשמלי שלכם.

הנה דוגמא לחישוב עלות נסיעה ברכב חשמלי: נגיד לדוגמא שאתם נוסעים בחודש 1,650 ק"מ בממוצע. אז יוצא שהרכב החשמלי שלכם צורך פחות או יותר 300 קוט"ש חשמל בחודש (1,650 ק"מ לחלק ל- 5.5). זה אומר שהמחיר החודשי לטעון את הרכב שלכם יהיה 161.4 ש"ח (הכפלנו 300 ב- 53.80 ואז חילקנו ב- 100).

בשורה התחתונה, עלות נסיעה של רכב חשמלי היא פחות או יותר בין 10 ל- 11 אגורות לקילומטר. כמובן, כל זאת כאשר מדובר על רכב משפחתי ואתם טוענים אותו בעמדה ביתית.

עלות טעינת רכב חשמלי

עלות טעינה ביתית לפי כמות נסיעה

כמובן שישנם הבדלים לפי צריכת החשמל של כל רכב חשמלי, וטווח המחירים יכול להשתנות. אבל זה פחות או יותר הממוצע של מחיר טעינה לרכב חשמלי.

קילומטראז' שנתיעלות שנתיתעלות חודשית
15,0001,467 ש"ח122 ש"ח
20,0001,956 ש"ח163 ש"ח
25,0002,445 ש"ח203 ש"ח
30,0002,934 ש"ח244 ש"ח
35,0003,423 ש"ח285 ש"ח

אפשר להתרשם די בקלות שהמחירים של טעינת רכב חשמלי נמוכים משמעותית מאשר תדלוק של רכב בנזין או סולר. למעשה עלות ממוצעת לתדלוק של רכב בנזין היא בין 40 ל- 60 אגורות לקילומטר, מה שאומר שטעינת רכב חשמלי זולה פי 4 ואפילו פי 6 מאשר תדלוק רכב שנוסע על בנזין. 

אם לדוגמא הרכב בנזין שלכם עושה 15 קילומטר לליטר. העלות הממוצעת עומדת על 44 אגורות לקילומטר. 

שמעת על עמדת הטעינה שמשגעת את המדינה?!
לחצו כאן לפרטים נוספים!
YouTube video

במקרה שהרכב בנזין שלכם עושה 11 קילומטר לליטר (כמו הרבה מאוד רכבים משפחתיים), אז המחיר לקילומטר קופץ ל- 60 אגורות.

בשורה התחתונה אי אפשר בכלל להשוות בין המחירים של טעינת רכב חשמלי לתדלוק של רכב בנזין. וזה מבלי להתייחס לזיהום האוויר ברכב בנזין. עלות חשמל לרכב חשמלי משתלמת בהרבה מאשר עלות הדלק של רכב בנזין.

טעינה חשמלית זולה יותר מתדלוק בדלק

עלות טעינת רכב חשמלי בעמדה ציבורית

עלות הטעינה בעמדה ציבורית יקרה יותר מטעינה ביתית, וכמו כן אין כרגע פיקוח של המדינה על המחיר. לכן המחיר משתנה בין הספקים השונים שנותנים שירותי טעינה ציבורית (אפקון, סונול EVI, ג'ינרג'י ועוד).

בתחנות טעינה ציבוריות ניתן לטעון את הרכב בטעינת AC סטנדרטית, שזו המקבילה של הטעינה הביתית הרגילה. וכמו כן אפשר להטעין בטעינה מהירה DC.

מחיר של טעינת AC בעמדה ציבורית

המחיר של טעינת AC בתחנת טעינה ציבורית מתחיל מ- 75 אגורות לקוט"ש (kWh) ויכול להגיע גם ליותר מ- 2 שקל לקוט"ש. מדובר על עמדות טעינה עם הספק של עד 22 קילו וואט.

מחיר של טעינה מהירה DC בעמדה ציבורית

המחיר של טעינת DC בתחנת טעינה מהירה עומד על ממוצע של 2 ש"ח לקוט"ש (kWh), כאשר בחישוב מהיר זה יוצא 36 אגורות לקילומטר. מדובר על עמדות טעינה עם הספק של 50 קילו וואט ומעלה.

תמרור של עמדת טעינה לרכב חשמלי
תמרור של עמדת טעינה לרכב חשמלי

חסכונות נוספים של רכב חשמלי

בנוסף לחיסכון הגדול של עלויות הטעינה של רכב חשמלי בהשוואה לתדלוק של רכב בנזין (אשר עולה פי 4 ויותר) ישנם יתרונות נוספים שבעזרתם ניתן לחסוך עלויות.

עלויות תחזוקה

המבנה המכני של רכב חשמלי הוא פשוט בהרבה מרכב בנזין, והוא מכיל מעט מאוד מרכיבים, זו הסיבה לכך שהרכב סובל מהרבה פחות תקלות. רכב חשמלי בנוי בעיקר ממנוע קדמי ואחורי ומבטריה אשר מספקת את הכוח החשמלי למנועים. חברות רבות כמו סאן יאנג קטנועים לדוגמא, משקיעות רבות בפיתוחי המנועים שלהם בגלל עובדה זו. אי לכך, ישנן פחות תקלות ופחות צורך בתיקונים וטיפולים במוסך (אין מסננים, שמן, מים וכדומה).

מחיר של עמדת טעינה

כמו כן המחיר של עמדת טעינה לרכב חשמלי הוא אינו גבוה במיוחד ואם אין לכם צורך בהתקנה מסובכת, אז כנראה שתוכלו לסגור את הסיפור עם עלות של 3,500-4,000 ₪ על עמדת הטעינה + ההתקנה. עמדת הטעינה מגיעה עם אחריות לשנה, ויכולה להחזיק במשך שנים רבות ללא בעיה. כך שגם כאן ניתן לחסוך לא מעט כסף בהשוואה לעלויות של תדלוק רכב רגיל.

שאלות נפוצות

מה המחיר של עמדת טעינה לרכב חשמלי?

המחיר של עמדת טעינה הוא בין 2,500 ל- 3,500 ש"ח בהתאם לסוג העמדה והיכולות שלה. המחיר לא כולל את עלות ההתקנה של עמדת הטעינה.

כמה עולה להתקין עמדת טעינה לרכב חשמלי?

המחיר של התקנת עמדת טעינה משתנה בהתאם למיקום ולצורך הספציפי של כל מקום. באופן כללי התקנה בסיסית עולה בסביבות 2,500 ש"ח אבל במידה וישנו צרכים נוספים, המחיר יכול להיות גבוה יותר.

כמה עולה להטעין רכב חשמלי?

המחיר של טעינת רכב חשמלי נמדד על ידי יחידת האנרגיה קילוואט־שעה. עלויות הטעינה משתנות בין רכב לרכב, אבל באופן כללי ניתן לומר שהעלות הממוצעת היא 95 ש"ח לכל 1,000 ק"מ. כך שאם לדוגמא אתם נוסעים 15,000 ק"מ בשנה, עלות הטעינה של הרכב החשמלי שלכם תהיה בערך 120 ש"ח לחודש.

כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?

זמן טעינה של רכב חשמלי משתנה לפי מספר גורמים: קיבולת סוללה, הספק עמדת הטעינה וההספק המקסימילי של הרכב עצמו. באופן כללי ניתן לומר שעל ידי טעינת AC סטנדרטית משך הטעינה הוא בין 5 ל- 9 שעות. כאשר מדובר בטעינה מהירה מסוג DC זמן הטעינה מתקצר משמעותית ולרוב יהיה בין 20 דקות לחצי שעה.

כמה עולה להתקין עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף?

עלות ההתקנה של עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף לרוב עולה בין 2,500 ל- 6,000 ש"ח. לרוב חניית הרכב החשמלי אינה נמצאת קרוב לוח החשמל ולכן העלויות משתנות בהתאם למרחק ולאורך קו החשמל שצריך להעביר. כמו כן יכולים להיות עלויות נוספות במקרים שבהם ישנו צורך לבצע חציבה, קידוח והעברת קו חשמל למרחקים גדולים.

איך מתקינים עמדת טעינה לרכב חשמלי בבית משותף?

התקנת עמדת טעינה בבית משותף משתנה מאוד בין בניין לבניין, כאשר ישנה חשיבות רבה לשאלה: האם החנייה רשומה על שמכם בטאבו? במידה והחנייה אכן רשומה על שמכם, תהליך ההתקנה יהיה פשוט יחסית. במידה ואין לכם חניה שרשומה על שמכם בטאבו, ישנו צורך להגיע להסכמות עם ועד הבית ודיירי הבניין.

אלמוג קינן

כותב המאמר: אלמוג קינן

כחובב רכבים חשמליים ואחד שרוצה שיהיה לילדים שלנו אוויר נקי לנשימה, חשוב לי לתת את כל המידע על העולם המופלא של טעינת רכבים חשמליים. כדי שאולי יום אחד כל הרכבים על הכביש יהיו חשמליים, וכולנו נוכל ליהנות מרכב חסכוני שאינו מזהם.

עמדות טעינה לרכב חשמלי