טעינת רכב חשמלי: כל מה שחשוב לדעת

כאשר מדובר על רכב חשמלי ישנו הבדל מהותי בינו לבין שאר סוגי הרכבים שאנחנו רגילים אליהם – רכב חשמלי דורש טעינה. עד היום כאשר מד הדלק של הרכב שלנו היה מראה שהמיכל הולך להיגמר, כל מה שצריך לעשות הוא פשוט לעצור בתחנת הדלק הקרובה, לתדלק את הרכב ולהמשיך בנסיעה.

ברכב חשמלי הסיפור הוא קצת שונה, כאן כבר יש צורך לתכנון מקדים. זאת משום שטעינת הרכב החשמלי לוקחת זמן ממושך יותר וברוב המקרים יהיה צורך לבצע את הטעינה בבית. בגלל סיבה זו ועוד כמה נוספות התפיסה משתנה ויש צורך לבצע התאמות לחיים עם רכב חשמלי. במאמר זה אני יעבור איתכם על כל מה שחשוב לדעת על טעינת רכבים חשמליים.

    להצעת מחיר על עמדת טעינה לרכב חשמלי השאירו פרטים או התקשרו:
    077-804-5600

    בשליחת טופס זה הנך מאשר/ת את תנאי השימוש ואת מדיניות הפרטיות באתר.

    כל כמה זמן צריך להטעין רכב חשמלי?

    ההמלצה עבור טעינת מכונית חשמלית היא קודם כל להשתמש בעמדות טעינה ביתיות מסוג AC מאחר ומדובר בטעינה סטנדרטית אשר שומרת על אורך חיי סוללה. טעינת  DC מומלצת לשימוש במקרי חירום בלבד בנסיעות בכביש ראשי ולא כדרך קבע לטעינת הרכב.

    טעינת רכב חשמלי מתבצעת בהתאם לאופן ולכמות הנסיעה של בעל הרכב, באופן כללי מומלץ לשמור על טעינת הרכב ברמה שבין 20% ל- 80%. לכן בכל פעם שהרכב נמצא בטווח הנמוך יש להטעין אותו. ניתן לחבר את הרכב לעמדת טעינה מדי לילה ולהגביל את הטעינה ל- 80% ישירות דרך פאנל ההגדרות ברכב או באפליקציה. 

    טעינת רכב חשמלי

    כמה עולה טעינת מכונית חשמלית?

    העלות הממוצעת של טעינת רכב חשמלי בגודל סטנדרטי, באמצעות עמדת טעינה ביתית (AC) היא 9 אגורות לקילומטר. טווח המחיר של טעינה מהירה (DC) רחב יותר ותלוי במחיר של כל ספק, באופן כללי המחיר לקילומטר הוא 36 אגורות בממוצע.

    שמעת על עמדת הטעינה שמשגעת את המדינה?!
    לחצו כאן לפרטים נוספים!
    YouTube video

    איפה מטעינים רכב חשמלי?

    לרוב מטעינים רכב חשמלי בבית במהלך הלילה, זו צורת הטעינה הנפוצה ביותר בקרב בעלי רכבים חשמליים. כמו כן במידה וישנן עמדות טעינה בחניון העבודה שלכם, גם זו דרך נוחה ביותר לטעון את הרכב החשמלי שלכם.

    כמו כן ניתן לטעון את הרכב החשמלי בעמדות טעינה ציבוריות, אך זו צורה פחות נוחה משום שצריך להמתין בזמן שהרכב נטען, וכמו כן העלות גבוה יותר. ניתן לבצע טעינה אולטרה מהירה בעמדה ציבורית, אך זו צורת טעינה שנחשבת פחות בריאה לסוללה והיא אינה מומלצת לעתים תכופות.

    מה ההבדל בין עמדת טעינה רגילה לעמדת טעינה מהירה?

    עמדת טעינה אפשר למצוא לרוב בבתים של בעלי רכבים חשמליים, זו עמדת טעינה AC המסוגלת לטעון את הרכב תוך 4-8 שעות (לרוב הטעינה מתבצעת במהלך הלילה). עמדת טעינה מהירה ניתן למצוא בתחנות טעינה ציבוריות, זו עמדה אשר מסוגלת לטעון את את הרכב ל- 80% סוללה תוך פחות מחצי שעה. המחיר של עמדת טעינה לרכב חשמלי משתנה בהתאם ליכולות של העמדה וההספק המקסימלי שהיא יכולה להציע.

      להצעת מחיר על עמדת טעינה לרכב חשמלי השאירו פרטים או התקשרו:
      077-804-5600

      בשליחת טופס זה הנך מאשר/ת את תנאי השימוש ואת מדיניות הפרטיות באתר.

      כמה זמן לוקח להטעין רכב חשמלי?

      זמן טעינה של רכב חשמלי תלוי בסוג הטעינה המתבצעת, טעינה רגילה או טעינה סופר מהירה. זאת מאחר ובטעינה רגילה זמן הטעינה תלוי באספקת החשמל הזמינה ובמגבלת הממיר ברכב. בטעינה מהירה לעומת זאת, לא קיימת מגבלת ממיר ואספקת החשמל היא גבוהה מאוד ואינה קיימת בתשתיות בבתים פרטיים או במבנים ציבוריים.

      חישוב זמן טעינה בחיבור AC

      כאשר מבצעים טעינה רגילה לרכב, יש לבצע חישוב בהתאם לאלמנט החלש ביותר בשרשרת הטעינה. במצב בו אספקת החשמל ברשת גבוהה מאספקת החשמל בממיר הרכב, יש לבצע את החישוב הבא: זמן טעינה = הספק הממיר / גודל הסוללה.

      במצב בו אספקת החשמל ברשת נמוכה מאספקת החשמל בממיר הרכב, יש לבצע את החישוב הבא: זמן טעינה = הספק החשמל ברשת / גודל הסוללה.

      רוב יצרניות הרכב מספקות מידע אודות גודל הסוללה שלהן בנתונים של kWh או אמפר.

      חישוב זמן טעינה בחיבור DC

      ברכבים חשמליים קיימת גם מגבלת טעינה DC, בדגמים הישנים לרוב המגבלה עומדת על 50kWh. ובדגמים החדשים יותר היא משתנה. לכן גם מהירות הטעינה בעמדת DC סופר מהירה תתבצע בהתאם למגבלות הרכב. יש לבצע את החישוב הבא: זמן טעינה = מגבלת טעינה DC / גודל הסוללה.

      סוגי עמדות טעינה לרכב חשמלי

      קיימים 4 סוגים וטכנולוגיות שונות של עמדות טעינה, Mode 1- Mode 4 כאשר הראשון כבר אינו נמצא בשימוש מאחר ואינו מותאם לטעינה של רכבים חשמליים. 

      • Mode 2: כבל טעינה ייעודי לרכב חשמלי המתחבר לשקע ביתי רגיל
      • Mode 3: טעינה מהירה המתבצעת על ידי עמדת טעינה קבועה מסוג AC
      • Mode 4: עמדת טעינה ציבורית סופר מהירה מסוג DC
      שמעת על עמדת הטעינה שמשגעת את המדינה?!
      לחצו כאן לפרטים נוספים!
      YouTube video

      איך מתבצעת טעינת AC?

      הנה השלבים אשר מתבצעים בזמן תהליך הטעינה:

      1. עמדת הטעינה מוזנת מרשת החשמל
      2. עמדת הטעינה מתחברת לשקע הרכב על ידי כבל טעינה 
      3. שקע הרכב מבצע חיבור לממיר (on board charger)
      4. הממיר ממיר את הזרם החלופי מ AC ל- DC
      5. סוללת הרכב נטענת

      ברוב הרכבים החשמליים מערך הסוללות נמצא בתחתית הרכב, באזור בסיס הגלגלים. בכל רכב חשמלי יש שקע טעינה ורכיב נוסף הנקרא ממיר (onboard charger). ה- onboard charger הוא הרכיב שמכתיב את קצב הטעינה. 

      בגלל שקצב הטעינה של הרכב נקבע לפי ההספק של ה- onboard charger, אז גם אם הרכב נטען בעמדה שיודעת לספק כמות גבוהה יותר של חשמל, הרכב יקבל רק את הכמות שהממיר מאפשר לו. לכן כאשר אתם שוקלים לרכוש רכב חשמלי, ואתם רוצים לדעת מה תהיה מהירות הטעינה שלו, חשוב לבדוק את הספק הטעינה של הממיר (on board charger) ולא רק את קיבולת הסוללה.

      יתרונות:

      • זמין (ניתן להתקנה ביתית)
      • עלות הקמה זולה
      • עלות קוט"ש זולה
      • גמישות בהתקנה
      • גודל קטן יחסית

      חסרונות:

      • כפוף להגבלות הממיר
      • קצב טעינה מוגבל

      איך מתבצעת טעינת DC?

      כאשר הרכב נטען בעמדת טעינה מסוג Mode 4, בתהליך הטעינה מתבצע דילוג על פני רכיב ה- onboard charger. אלו הם השלבים המתבצעים בזמן תהליך הטעינה:

      1. עמדת הטעינה מוזנת מרשת החשמל
      2. עמדת הטעינה מתחברת לשקע הרכב על ידי כבל טעינה 
      3. שקע הרכב מעביר זרם חשמלי ישירות לסוללה
      4. סוללת הרכב נטענת

      יתרונות:

      • קצב טעינה מהיר מאוד
      • מגבלת ממיר לא קיימת

      חסרונות:

      • עלות הקמה יקרה מאוד
      • עלות קוט"ש גבוהה
      • הטעינה פוגעת באורך חיי הסוללה

        להצעת מחיר על עמדת טעינה לרכב חשמלי השאירו פרטים או התקשרו:
        077-804-5600

        בשליחת טופס זה הנך מאשר/ת את תנאי השימוש ואת מדיניות הפרטיות באתר.

        האם הרכב שלי מתאים לכל עמדת טעינה?

        כמעט כל סוגי הרכבים החשמליים ועמדות הטעינה שניתן למצוא בארץ מתאימים אחד לשני. 

        כאשר מדובר בטעינת AC: לרכבים החשמליים אשר נמכרים בישראל יש או שקע חיבור Type 1 או שקע חיבור Type 2. לרוב, הרכב מגיע עם כבל תואם לשקע החיבור שלו, ובצד השני של הכבל אשר מתחבר לעמדת הטעינה, ישנו סוג אוניברסלי אחיד (Type 2).

        טעינת מהירה DC: בעמדות הטעינה המהירות בישראל ניתן למצוא 2 סוגי כבלים, אשר מספקים את שני סוגי החיבורים הנפוצים ביותר לטעינה מהירה (CHAdeMO ו- CCS) כך שאתם פשוט צריכים לבחור את סוג החיבור שמתאים לרכב שלכם.

        עמדות טעינה של טסלה: אשר נקראות Tesla Superchargers הן עמדות ייחודיות המתאימות רק לרכבי טסלה.

        כמה זמן מחזיקה סוללה לרכב חשמלי?

        במהלך הזמן כל הסוללות חוות ירידה ביכולת שלהן, אבל כאשר מדובר בסוללה של רכב חשמלי הירידה מינורית והיא מתבצעת בהדרגה. רבים מאיתנו חוו ירידה דרמטית בביצועים של הסוללה של הסמארטפון שלהם, כאשר התפקוד של הבטריה נופל באופן משמעותי בתוך ימים ספורים. בעולם הרכבים החשמליים זה משהו שפשוט לא קורה.

        אחת הסיבות המרכזיות לכך שסוללה של רכב חשמלי שומרת על התפקוד התקין שלה לאורך זמן רב, היא בזכות העובדה שיש לרכבים חשמליים מערכת ניהול סוללה. מדובר על מערכת מתוחכמת אשר שומרת ומגנה על הסוללה מטעינת יתר ומטעינה מהירה מדי, אשר יכולים לגרום נזק. הרבה רכבים חשמליים מגיעים עם ביטוח ארוך טווח על הסוללה, אשר שומר עליכם מהוצאות בלתי צפויות למשך לשנים רבות.

        לסיכום, כאשר שוקלים לעבור לרכב חשמלי ישנן שאלות רבות שעולות להן, בייחוד כאשר מדובר על נושא של טעינת הרכב החשמלי. אני מקווה שהצלחתי לענות לכם על רוב השאלות במאמר זה. שיהיה המון בהצלחה!

        אלמוג קינן

        כותב המאמר: אלמוג קינן

        כחובב רכבים חשמליים ואחד שרוצה שיהיה לילדים שלנו אוויר נקי לנשימה, חשוב לי לתת את כל המידע על העולם המופלא של טעינת רכבים חשמליים. כדי שאולי יום אחד כל הרכבים על הכביש יהיו חשמליים, וכולנו נוכל ליהנות מרכב חסכוני שאינו מזהם.

        עמדות טעינה לרכב חשמלי